05 Nisan 2020

Hayat Eve Sığar

 

 

 

World War Z ne filmdi ama değil mi? Bir virüsün de zombiler yaratabileceği ve hepimizin birer zombi adayı olduğumuzu sertçe çarpmıştı yüzümüze, her ne kadar (doğal olarak) insanoğlu her zorluğu yener, her duruma adapte olur, yaşam akar gider mesajıyla bitse de... Virüslü felaket filmlerinin de kapısı ardına kadar açıldı zaten sonradan. Hepsi de çok benzer ilerledi, çok benzer bitti, ama hepsi de beynimizde az çok bir alanı işgal etti, sorular ve hatta korkular bıraktı. Tüm o filmler sanki bizi 2020’ye hazırlıyormuş gibi hissediyorum şimdilerde.

Aylar öncesinde Çin’de adını bile duymadığımız bir şehrin hayvan pazarından bir virüs yayıldığını okudum bir yerlerde, çok da üzerinde durmadan. İyi dileklerimi aklımdan geçirip sürekli enerjik gündemimiz içinde kaybolmaya devam ettim. Sonra birkaç kere daha rastgeldim, üniversiteye gittiğim yıllarda ortaya çoktan SARS geldi aklıma, büyük yankı uyandırmış ama sanki çok tahribat yapmadan sinesine çekilmişti diye hatırlıyordum, belki de çok genç olduğumdan risk değerlendirmesini sağlıklı yapamamıştım ama yine de umursamaya hazır değildim. Haberler giderek arttı, tedirginlik büyüdü ve küreselleşen dünyanın işini kolaylaştırdığı virüs her gün başka bir ülkede ortaya çıkmaya başladı. Wuhan belki de dünyada Çin’in adı en çok bilinen şehri oldu bir virüs yüzünden

Türkiye nerede, nereye ve ne hızla gidiyor değinmeyeceğim, her gün Sağlık Bakanımızı dört gözle takip ediyoruz halihazırda, ve pek çok ülkeden hızlı davrandığımız da bir gerçek.

İlk önce okullar tatil edildi ve bir eğitimci olarak yıllardır verimli kullanılmadığını düşündüğüm EBA dört elle sarıldığımız bir can simidine dönüştü, iyi ki zamanında böyle bir sistem kurulmuş diyorum şimdi.

Daha sonra yapılan kısıtlamalar da gayet yerinde. Bu kanıtlamaların ekonomi üzerindeki etkilerinin tabii ki farkındayım ama bunun üzerine ahkam kesmem de mümkün değil, tek diyebileceğim önce sağlık, sonrasında ise o filmlerin bitişindeki gibi insanoğlu her şeyi başarabilir, üstesinden gelir, adapte olur ve yaşam devam eder inancındayım. Bu yüzden “Evde Kal” çağrılarına ilk günden beri uymaya çalışıyorum. Görevim gereği haftanın 1-2 günü işe gitmem gerekse de olabildiğince dikkatli davranıp kişisel hijyene özellikle daha bir dikkat ediyorum. Ve herkese de Evde Kal diyorum.
Hayat Eve Sığar

Yorum Gönder

Whatsapp tuşu sadece mobil aygıtlarda çalışmaktadır

Aradığınız şeyi yazın ve enter tuşuna basın...